Hiša 2030 - slovenska nizkoenergijska hiša prihodnosti - Zorec, Danijel (Gradbeni vestnik, 2017)
Cilj vsake dobre nizkoenergijske varčne hiše je čim večji izkoristek solarnih dobitkov in čim manjše toplotne izgube, kar pa je glede na obsežnejše steklene površine in menjavo letnih časov težko nadzorovati. V Sloveniji se glede na klimatski položaj pojavita dve neugodnosti, saj moramo svoje domove pozimi ogrevati, poleti pa ohlajevati. Pričujoči projekt enodružinske stanovanjske hiše pomeni inovativen kompromis med toplotnimi izgubami in solarnimi dobitki ne samo med koledarskim letom, temveč že v intervalu dan-noč. Rešitev se skriva v premičnem izolativnem ovoju, ki inovativno istočasno rešuje problem toplotnih izgub in morebitnega pregrevanja. Članek zajema osnovno idejo oziroma koncept, opis osnovne konstrukcije in sestave elementov, analizo dnevne svetlobe in izračun kazalnikov porabe energije.
Keywords: lesene hiše; nizkoenergijske hiše; pasivne hiše; Slovenia; Slovenija