Are party activists potential opinion leaders? - Vergani, Matteo (Javnost (Ljubljana), 2011)
Članek s pomočjo terenske raziskave med štirimi lokalnimi odbori italijanske Demokratske stranke (PD) proučuje, ali so strankarski aktivisti potencialni mnenjski voditelji. V članku so najprej predstavljene najpomembnejše teorije "mnenjskih voditeljev". Avtor nato predlaga izvirno metodo za prepoznavanje potencialnih mnenjskih voditeljev: identifikacijo treh glavnih značilnosti idealno-tipskega mnenjskega voditelja (identifikacija s skupino, tehnično znanje in družbeni kapital) v biografijah družbenih akterjev. V nadaljevanju avtor predstavlja študijo primera, v kateri z analizo podatkov, zbranih v opazovanju z udeležbo v štirih lokalnih odborih in štiridesetih biografskih intervjujih s strankarskimi aktivisti, ugotavlja, ali strankarski aktivisti v lokalnih odborih PD imajo omenjene značilnosti ali ne. Članek se zaključuje s komentiranjem uporabljene metodologije, ideje vodenja strankarskega mnenja in vloge strankarskih aktivistov pri spreminjanju mnenj volivcev.
Keywords: Italija; Italy; political party; politične stranke; aktivizem; javno mnenje