Verbalna komunikacija učiteljev v povezavi z učno uspešnostjo dijakov - Seničar, Eva (Šport (Ljubljana), 2021)
Komunikacija je sredstvo za prenos informacij, ki poteka v vsakdanjem življenju. Je izjemnega pomena, saj z njo zagotavljamo interakcijo med ljudmi, gre za obliko človekove družbene dejavnosti. Posledica tega je, da je komunikacija pomembna tudi v šoli. Najpogostejša je verbalna komunikacija, spremlja pa jo tudi neverbalna. Med poukom se redko zgodi, da je komunikacija prekinjena, saj poteka tudi, ko so učenci in učitelj tiho. V raziskavi smo želeli ugotoviti, kako pomembna je verbalna komunikacija učiteljev v povezavi z učno uspešnostjo dijakov pri posameznih predmetih v gimnaziji. Naši cilji so bili ugotoviti, kakšna je verbalna komunikacija učiteljev na srednji šoli in ali se povezuje z učno uspešnostjo dijakov, ter preveriti, ali obstajajo razlike med posameznimi učitelji različnih predmetov in med različnimi letniki dijakov. Vključeni so bili dijaki vseh štirih letnikov ter mešani po spolu. Ugotovili smo statistično značilno povezavo med verbalno komunikacijo učiteljev in učno uspešnostjo dijakov, saj pozitivni vidiki verbalne komunikacije pozitivno vplivajo na učno uspešnost dijakov. Razlike v oceni verbalne komunikacije posameznih učiteljev so se izkazale med posameznimi letniki in tudi po spolu. Verbalna komunikacija je najbolje ocenjena pri učiteljih športne vzgoje, pri tem predmetu je tudi učna uspešnost najvišja.
Keywords: communication in school; komuniciranje; komunikacija v šoli; learning performance; sport; students; šport; teachers; učenci; učitelji; učna uspešnost; verbal communication; verbalne komunikacije