De la comisaría a las redes sociales - Viera Izeta, Verónica (Verba hispanica, 2025)
Leta 2020 je bil ustvarjen Instagramov profil @varonescarnaval, namenjen anonimnemu deljenju izkušenj spolnega nasilja v času urugvajskega karnevala. V zgolj enotedenskem delovanju je bilo na profilu objavljenih več kot dvesto pričevanj. V nasprotju s pomisleki, da spletna okolja niso ustrezna za podajanje tovrstnih prijav, pričujoča študija želi pokazati ne le, da profil @varonescarnaval ni pomanjkljivo nadomestilo za tradicionalen način prijavljanja, temveč da tovrstno spletno okolje odpira možnosti, ki jih v bolj institucionaliziranih okoljih ni. Na podlagi pripovedne analize 75 prijav se v prispevku preučujejo jezikovno-diskurzivne posebnosti teh protinaracij (Andrews 2004; De Fina 2021) in identificirajo novi ter nepričakovani elementi v pripovednem žanru prijave spolnega nasilja, ki jih spletna okolja omogočajo, na primer potreba po javni prijavi, katere cilj ni zgolj kaznovanje storilcev, temveč predvsem oblika zdravljenja in spodbuda drugim, da delijo svoje izkušnje.
Keywords: activismo digital; analiza pripovedi; digital activism; discourse; discurso; diskurz; feminismo; feminisms, violence; feminizem; narrativas; narrative analysis; nasilje; spletni aktivizem; violencia