Critical thinking for a pluralistic univerity - Wolrath Söderberg, Maria (Šolsko polje, 2007)
Spodbujanje kritičnega mišljenja ponavadi razumemo kot eno najpomembnejših odgovornosti univerzitetnega izobraževanja. Ankete švedskega odbora za izobraževanje ugotavljajo, da gre za zapleteno nalogo. Tudi naše raziskave kažejo na to, da je prevladujoč pogled na kritično mišljenje logično-deduktiven. Prepričani smo, da je tako ozko razumevanje kritičnega mišljenja pomanjkljivo za našo sodobno pluralistično univerzo, ki potrebuje interdisciplinarno sodelovanje ter postopno vključevanje bolj heterogenih, morda multikulturnih študentskih skupin. V okviru projekta "Kritično mišljenje za pluralistično univerzo" želimo razviti alternativno pojmovanje kritičnega mišljenja. Še posebej si kritično mišljenje predstavljamo kot način soočanja z mnogimi sorodnimi perspektivami. V tem prispevku želimo razpravljati o tem, ali in kako lahko tradicije, kot so klasična sofistika, retorična renesančna pedagogika, moderne hermenevtične teorije in kritiška teorija prispevajo k bolj vsestranski pedagogiki kritičnega mišljenja, ki je prilagojena zahtevam današnjega časa.
Keywords: argumentacija; debata; kritično mišljenje; retorika; učenje; univerze