Nekaj misli o dramaturški vlogi značaja v Sofoklovih tragedijah - Senegačnik, Brane (Keria (Ljubljana), 2000)
Sodobni pojem značaja (osebnosti) se v primerjavi s tistim, ki ga je poznala antična psihologija (filozofija) in ki se je uveljavil v tradicionalni rabi, izkazuje kot mnogo ustreznejši za analizo antične (staroveške) drame. Še več, ta sodobni, razširjeni pojem odpira možnost nove interpretacije Sofoklove (pa tudi Ajshilove in Evripidove) dramaturgije. Kdor sodi junake Sofoklovih dram po shakespearskih ali romantičnih merilih, jim ni pravičen; Sofokles namreč zaradi specifičnih zahtev lastne dramaturške tehnike pogosto samo namigne na resnično naravo svojih dramskih junakov; pa vendar ta namig sodobnemu bralcu omogoča, da si ustvari podobo o osebnostih na odru.
Keywords: dramatika; grška književnost; literarne študije; Sophocles; tragedija; značaj