Povezava med psihosomatskimi motnjami in miselnostjo o stresu - Čeh, Mojca (Koraki v znanost, 2019)
Stres, v kakršnikoli obliki ali situaciji že se pojavlja, je del vsakdanjika. Njegovi vplivi namreč segajo tako na vedenjsko, čustveno, kognitivno kot tudi na telesno področje, kjer se pojavljajo v obliki psihosomatskih motenj. Na te posledice pa vpliva tudi pozitivna ali negativna miselnost, ki jo ima posameznik o stresu oziroma ali ga dojema kot obremenitev ali kot izziv in stimulacijo, kar je ta raziskava tudi potrdila. Njen namen je bil namreč ugotoviti, ali je število in izrazitost psihosomatskih motenj pri dijakih s pozitivnejšo miselnostjo o stresu manjša kot pri tistih z negativnejšo in ali obstajajo razlike v tej povezanosti med spoloma ter med dijaki 1. in 4. letnika gimnazije. S pomočjo vprašalnika Stress Mindset Measure in lestvice psihosomatskih motenj GGB ter preprostih statističnih metod je na vzorcu dijakov 1. in 4. letnika gimnazije raziskava pokazala, da psihosomatske motnje in stres so povezani, da je povezava nižja pri ženskah kot pri moških in da je višja pri dijakih 4. letnika kot 1. letnika. Vzroke za to lahko najdemo v povezavi, ki jo ljudje z negativno miselnostjo ustvarijo med doživljanjem stresa in lastno sposobnostjo, pa tudi v raznolikih strategijah in načinih spoprijemanja s stresom, ki se jih poslužujejo posamezne preučevane skupine. Pomembno je poudariti, da je miselnost o stresu povezana z njegovim vplivom na mladostnikovo telo in učinkovitost soočanja z njim ter hkrati podati nekaj načinov za spreminjanje le-te, pa tudi koristi, ki jih s tem pridobimo.
Keywords: miselnost o stresu; psihologija; psihosomatika; psihosomatske motnje; spreminjanje miselnosti o stresu; stres