Maribor v 13. stoletju - Ravnikar, Tone (Studia Historica Slovenica, 2020)
Avtor s ponovno analizo listinskega gradiva in primerjavo posestnih struktur do neke mere na novo zriše odnose med plemiškimi družinami rezidirajočimi v in okoli Maribora. Primerjava je pokazala, da so si gospodje Mariborski, Viltuški in Limbuški nedvomno v sorodstvu. Prav isto velja tudi za gospode Meljske in Hompoške, zelo verjetno pa je mogoče predpostaviti, da sta si bili MariborskoViltuška in Hompoško-Meljska veja že v začetku 13. stoletja dosti bližje kot se je to domnevalo.
Keywords: history of Maribor; Maribor; middle ages; nobility; plemiške rodbine; plemstvo; srednji vek; zgodovina