Monald Koprski in zastavna pogodba v delu Summa de iure canonico - Žepič, Vid (Bogoslovni vestnik, 2024)
Monalda Koprskega (Monaldus Iustinopolitanus) lahko štejemo za prvega učenega pravnika, ki je deloval na današnjem slovenskem ozemlju. V delu Summa de iure canonico, ki ga uvrščamo med t. i. spovedniške sume (summae confessorum), se ni ukvarjal le s kanonskopravnimi, temveč tudi in predvsem s civilnopravnimi vprašanji. Po orisu nastanka, zvrsti in pomena omenjenega dela se prispevek vzorčno posveča Monaldovi obravnavi zastavne pogodbe (pignus). Ta institut je bil zaradi nadgradnje rimskopravnih temeljev v kanonistični literaturi deležen precejšnje pozornosti. V luči svetopisemske prepovedi oderuštva velja izpostaviti prepoved antihreze, to je dogovora, po katerem si sme zastavni upnik prilaščati donose zastavljene stvari, ne da bi njihovo vrednost odšteval od vrednosti glavnice. Čeprav Monaldovo delo resda ni prineslo bistvenih vsebinskih novosti, je bilo zaradi abecedne razporeditve pojmov ter posrečene kompilacije starejših in sodobnih pravnih virov dostopnejše in uporabnejše za spovednike, ki za poglabljanje v obsežne in logično sistematizirane pravne traktate niso imeli niti časa niti znanja.
Keywords: antichresis; antihreza; canon law; confession; contract of pledge; forum internum; kanonsko pravo; oderuštvo; recepcija rimskega prava; reception of Roman law; spoved; usury; zastavna pogodba