Different aspects of the right to be heard in administrative proceedings - Dekleva, Martin (Dignitas (Ljubljana), 2025)
Pravica do izjave je temeljno pravno načelo, ki ga pri-znavajo že hierarhično najvišji domači in mednarodni pravni dokumenti, organi ter sodišča. v najbolj splošnem, tipičnem pomenu pravica do izjave omogoča posamezni-ku, o čigar pravicah, pravnih interesih ali obveznostih se odloča v konkretnem postopku, da se izjavi o pomembnih okoliščinah, od katerih je odvisna odločitev v tem postop-ku. vendar je pravica do izjave pomembna tudi v številnih drugih pravnih položajih in razmerjih. Pravico do izjave je mogoče razumeti tudi kot pravno iztožljivo pravico ali kot pravno pravilo, ki natančno določa, kako mora ravnati organ in kako lahko ravna posameznik. Pravica do izjave je izjemno pomembna v upravnih postopkih, v katerih so upravni organi kot oblastni organi nadrejeni posamezni-kom. tu je pravica do izjave večplastna in ima široke im-plikacije. v prispevku je pravica do izjave umeščena v kon-tekst Evropske konvencije o človekovih pravicah, Listine Evropske unije o temeljnih pravicah in slovenske upravno-pravne ureditve. v prispevku avtor obravnava posamezne vidike pravice do izjave in opredeli dve skupini odstopovod te pravice. odstopi od pravice do izjave morajo biti premišljeni in sorazmerni.
Keywords: administrative law; administrative procedure; Človekove pravice; legal principles; Mednarodna sodišča; pravica do izjave; pravna načela; right to be heard; upravni postopek; upravno pravo