Proteaze in njihovi inhibitorji v telesnih tekočinah kot diagnostični in prognostični tumorski kazalci - Vozelj, Suzana (Farmacevtski vestnik, 2007)
Odkrivanje novih tumorskih kazalcev je postalo pomemben del raziskav raka. Njihova uporabnost je v diagnozi, spremljanju napredovanja bolezni, pri napovedi ponovitve in izida bolezni ter spremljanju ueinkovitosti zdravljenja.Med mnogimi bioloskimi molekulami, ki so vpletene v procese razvoja in napredovanja raka, nam lahko prisotnost proteaz in njihovih inhibitorjev v tumorjih ali telesnih tekoeinah omogoei nove diagnostiene in prognostiene informacije za bolnike z rakom. Rezultati klinienih raziskav telesnih tekoein bolnikov z rakom dojke, jajenikov, maternienega vratu, maternice, mehurja, pljue, jeter, glave in vratu, prostate in erevesja kazejo na moene prednosti pred metodami,ki se trenutno uporabljajo.
Keywords: kazalci; laboratorijska diagnostika; proteaze; rak (medicina)