Subjekt v kratki prozi Andreja Blatnika - Laznik, Anita (Jezik in slovstvo, 2003)
Subjekt se v Blatnikovih zbirkah Šopki za Adama venijo, Biografije brezimenih, Menjave kož in Zakon želje razvija v smeri od razmišljajočega preko otopelega subjekta v zbirki Menjave kož do subjekta pogovarjanja v zadnji zbirki. Pričujoče besedilo umešča Blatnikov postmodernistični subjekt v postmoderno kulturo, ki jo zaznamuje hkraten obstoj večjega števila resnic. V zadnjem času se je sicer pojavilo več izrazov, ki ozmačujejo postmodernistični subjekt, sam razvoj pojmovanja subjekta pa lahko spremljamo od antičnih grških mislecev naprej. Alternativna psihologija 20. stoletja je v pojmovanje postmodernega subjekta vnesla nove interpretacije. Meadov komnetator hipnih dogodkov, Foucaultov avtorefleksivni subjekt, Derridajeva paranoidna konstrukcija in Rortyjev liberalni kronist - vse to je postmodernistični subjekt. Tako, vendar z nekaterimi zadržki, lahko imenujemo tudi Blatnikov subjekt, ki išče besedo, da bi izrazil resnico in se znašel v hitro minljivi, kaotični postmoderni dobi.
Keywords: Blatnik, Andrej, 1963-; Slovene literature; slovenska književnost; literarne študije; kratka proza; subjekt; literarna zgodovina; history of literature