Prispevek k biografiji Franca Snoja – ameriška leta, 1941–1943 - Bajc, Gorazd (Acta Histriae, 2024)
V članku je prikazano delovanje politika Slovenske ljudske stranke in ministra brez listnice jugoslovanske kraljeve begunske vlade Franca Snoja v času njegovega službovanja v Združenih državah Amerike med letoma 1941 in 1943. Avtorji izpostavljajo njegove poskuse ohranjati jugoslovansko idejo med ameriškimi Slovenci, da bi se slednji združili v iskanju pomoči »stari domovini«. Upoštevajo tudi ključne značilnosti delovanja Snojevih strankarskih kolegov, v prvi vrsti Mihe Kreka, in hkrati političnih tekmecev. Posebej je tudi prikazan odnos med Snojem in ameriško obveščevalno službo, Office of Strategic Services (Urad za strateške službe).
Keywords: 2. svet. vojna; 2nd World War; Adamič, Louis; Alovenian American National Council; jugoslovanska begunska vlada; Krek, Miha; Slovenska ljudska stranka; Snoj, Franc; Yugoslav government in exile