Web-watching for peace-building in the new communication order - Ivie, Robert L. (Javnost (Ljubljana), 2005)
Poročilo MacBridove komisije pripisuje komuniciranju bistveno vlogo v prizadevanjih za demokratizacijo in mir in torej prestavlja trden temelj boljšega razumevanja medijev kot vira demokratične kulture za nasprotovanje vojni. Članek obravnava presečišče med mediji in sporočili in dokazuje, da lahko produktivno mislimo demokratično mirovno komuniciranje kot taktiko ali množico taktik nasprotovanja, ki ga izražajo državljani v medijsko nasičenih okoljih kot odpor zoper razčlovečenim karikaturam, ki jih propagira vojna propaganda. Ideja uporabe svetovnega spleta kot kreativne uporabe alternativnih medijev, da bi locirali začetna prizadevanja za mir, je obravnavana na primeru podobe posvetnega samomorilskega bombaša kot branilca domovine.
Keywords: vojna; war; mir; mirovna gibanja; mirovna kultura; informacije; informiranje; javno obveščanje; mass media; množični mediji; democracy; demokracija; demokratizacija; svetovni splet