Cross-affinity of peptide ligands selected from phage display library against pancreatic phospholipase A2 and ammodytoxin C - Gaser, Dominik (Acta chimica slovenica, 2009)
Pri iskanju ligandov s potencialno inhibitorno aktivnostjo na pankresno fosfolipazo A2 ali amoditoksin C (nevrotoksin iz strupnih žlez modrasa Vipera ammodytes ammodytes) smo uporabili dve knjižnici naključnih peptidov, izraženih na bakteriofagih. Peptidi, ki smo jih selekcionirali z različnimi selekcijskimi protokoli, jasno kažejo afiniteto do pankreasne fosfolipaze in amoditoksina C, ki smo jo določili s pomočjo površinske plazmonske resonance in encimskoimunskega testa. Peptidi presenetljivo izkazujejo podobno afiniteto do obeh proteinov, ne glede, katerega smo uporabili kot ciljno molekulo pri selekciji. Navkljub nedvoumni afiniteti, peptidi v območju testiranih koncentracij niso inhibirali fosfolipaznega delovanja in vitro.
Keywords: amoditoksin C; bakteriofagi; pankreatična fosfolipaza A2; peptidni ligandi