Impact of the COVID-19 crisis on the regulation to tourism in the Czech Republic - Novotný, Lukáš (Central European Public Administration Review, 2021)
Članek obravnava vprašanja urejanja turizma v času krize covid-19 na Češkem. Turizem je ena od gospodarskih panog, ki jih je pandemija najbolj prizadela. Med pandemijo je država finančne izgube turističnih vodnikov sicer krila z različnimi nadomestili, vendar slednja po mnenju vodnikov samih niso bila zadostna. Cilj raziskave je bil ugotoviti, kako turistični vodniki gledajo na češko interventno zakonodajo na področju turizma in zakonodajne ukrepe, ki sta jih vlada in ministrstvo za regionalni razvoj sprejela v podporo turizmu. Da bi preučili njihov odnos do področne zakonodaje v povezavi s pandemijo in javno upravo, so bili turističnim delavcem, zlasti vodnikom, razdeljeni vprašalniki. Vprašalnikom so sledili poglobljeni intervjuji. Raziskava je pokazala veliko zanimanje turističnih vodnikov za zakonodajo in trenutne razmere na Češkem, obenem pa tudi negativno mnenje o sprejetih zakonodajnih ukrepih in interventni zakonodaji. Na podlagi raziskave so bili opredeljene tudi najpomembnejše oblike pomoči: finančna pomoč, večja podpora države in občin, oprostitev plačil prispevkov socialne varnosti in zdravstvenega zavarovanja, promocija turizma in vodniških storitev, podpora v obliki nadgradnje veščin in prekvalifikacije. Empirični del raziskave, v katerem je bil uporabljen hi kvadrat test, je opozoril na povezavo med spolom in odnosom do poznavanja zakonodaje, med spolom in spremljanjem trenutnega stanja v evropski zakonodaji glede turizma in turističnih vodnikov ter med spolom in odnosom do ocenjevanja zakonodajnih ukrepov, ki sta jih sprejela češka vlada in ministrstvo za regionalni razvoj v podporo turizmu. Na koncu članka so podana tudi priporočila za izboljšanje trenutnega stanja.
Keywords: COVID-19; Czech Republic; Češka; javna uprava; management; public administration; tourism; tourist guide; turistični vodnik; turizem; upravljanje