Slovenski svobodni verz prve tretjine 20. stoletja - Bjelčevič, Aleksander (Primerjalna književnost, 1998)
V prvi tretjini 20. stoletja so nastale številne mutacije klasičnega verza: a) nove vrste iregularnega jamba, troheja in amfibraha, b) iregularni silabotonični verz, kjer se prepletajo jambske in trohejske ter amfibraške in daktilske vrstice; c) oživel in razvijal se je iregularni naglasni verz. Svobodni verz je nastal pri Župančiču in Murnu (sintagmatski in stavčni svobodni verz: meje verzov so na mejah sintagem oz. stavkov). Pravi tvorec stavčnega svobodnega verza je Lovrenčič, sintagmatskega predvsem Kosovel, antiskladenjskega (meje verzov so znotraj sintagem, meje stavkov znotraj verzov) pa Kocbek.
Keywords: literarna teorija; literary theory; verzologija; Slovene literature; slovenska književnost; svobodni verz; slovenska lirika; 20.st.