Borba za cerkev Matere Božje v Velenju v 16. stoletju - Ravnikar, Tone (Studia Historica Slovenica, 2017)
Razprava se osredotoča na najpomembnejše dogajanje, povezano z borbo med pristaši luteranstva ter katoličani v Šaleški dolini v zadnji četrtini 16. stoletja. Izpostavljeno je najodmevnejše dogajanje na tleh doline - spopad med luteranskimi plemiči in katoliškimi duhovniki, ki se je reševal pri vprašanju pravic do cerkve Matere Božje v Velenju, za katero sta se z argumenti sile ali s silo argumentov borila velenjski graščak Baltazar Wagen in škalski župnik. Pri tem izhaja iz listin nekdanjega župnijskega arhiva cerkve sv. Jurija v Škalah, ki je bil zaradi objektivnih in predvsem subjektivnih vzrokov uničen oz. izgubljen. Avtor zato uporablja obširne regeste, ki jih je objavil Ignaz Orožen, edini, ki je lahko arhivsko gradivo uporabljal pred izgubo.
Keywords: 16.st.; cerkev Matere Božje; katoliška cerkev; reformacija; Velenje; zgodovina