The USA patriot act - Gronbeck, Bruce E. (Javnost (Ljubljana), 2004)
Ameriška notranja in mednarodna dogajanja v devetdesetih letih tvorijo vnetljivo kombinacijo protislovij, ki so stopnjevala strah, jezo in občutljivost za politično diferenciacijo v ZDA ter so bila temelj za sprejetje zakona PATRIOT (kratica za Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism - zagotoviti ustrezna sredstva za prestrezanje in preprečevanje terorizma) leta 2001. Avtor ugotavlja, da se posledično pojavlja cenzura z utišanjem demokratičnih glasov in analizira nadzor nad javnim izražanjem v ZDA v obdobju po sprejetju zakona PATRIOT, ko nevarnost cenzure izhaja iz kombinacije tajnosti in negotovosti.
Keywords: United States of America; ZDA; state; država; authority; oblast; democracy; demokracija; svoboda; informiranje; javno obveščanje; nadzor; cenzura