Kvantna teleportacija - Močan Kozina, Ana (Matrika, 2020)
Članek obravnava kvantno teleportacijo - prenos informacij preko poljubno velike razdalje, z uporabo kvantne prepletenosti. V uvodu so predstavljeni EPR paradoks, kvantna prepletenost in razrešitev paradoksa z Bellovo neenakostjo. V nadaljevanju je razložena teorija kvantne teleportacije, kasneje pa so predstavljeni eksperimentalni dosežki na tem področju. Najprej se opiše prvi opravljeni eksperiment, nato tako imenovani The Vienna experiment, kjer so uspešno teleportirali foton preko 800 meterskega tunela pod Donavo, kasneje pa je omenjen še najnovejši eksperiment, tako imenovan Chip to Chip Teleportation, teleportacija med dvema računalniškima čipoma. Na koncu so na kratko predstavljene še ideje in načrti za prihodnost.
Keywords: Bellova neenakost; Bell's inequality; kvantna prepletenost; kvantna teorija; quantum entanglement; quantum theory