Srečko Kosovel pri Italijanih - Jan, Zoltan (Primerjalna književnost, 2000)
Pesnik Srečko Kosovel je v italijanskem kulturnem prostoru dosegel zanimivo recepcijo, ki razkriva vrsto posebnosti, med katerimi izstopa dejstvo, da je zanimanje zanj nastalo na ožjem krajevnem območju in precej časa ostalo omejeno na tržaško in deloma goriško okolje. Šele novejši podatki kažejo, da se uveljavljanje širi tudi v ostali Italiji. Pomembno je, da so ga nekateri vidni italijanski ustvarjalci sprejeli v svoje duhovno obzorje, ga spontano upoštevajo ob različnih priložnostih in cenijo kot pomembnega pesnika.
Keywords: Kosovel, Srečko, 1904-1926; Slovene literature; slovenska književnost; literarne študije; prevodi