Pharmaceutical cognitive enhancement among Slovenian university students - Pustovrh, Toni (Teorija in praksa, 2014)
V zadnjih dveh desetletjih je bil koncept krepitve oz. izboljševanja človeka - ideja, da je običajne zmogljivosti zdravih ljudeh mogoče okrepiti z neposrednimi tehnološkimi posegi v telesu - v nekaterih znanstvenih krogih deležen naraščajoče pozornosti. Večina potencialnih tehnologij krepitve človeka je še vedno v fazi raziskav in razvoja, z nekaj izjemami, kot so farmacevtske učinkovine, ki lahko povečajo koncentracijo, pomnjenje in budnost. Takšna uporaba je pojmovana kot "farmacevtska krepitev kognitivnih zmožnosti" (PCE); uporaba PCE med študenti je pogosto navedena kot pomemben nov trend, ki zahteva strokovno in javno pozornost. Članek se tako odziva pozivu za raziskovanje PCE-trendov v nacionalnih kontekstih. Rezultati spletne ankete, ki zajema izkušnje in odnos do PCE med 445 dodiplomskimi študenti Univerze v Ljubljani, so pokazali, da je 6,1 % že uporabljalo PCE. Stališča do PCE kažejo, da je 26 % uporabnikov in 20 % neuporabnikov mnenja, da bi moralo biti zdravim odraslim dovoljeno, naj PCE uporabljajo po lastni presoji, 33 % uporabnikov in 21 % neuporabnikov pa je izjavilo, da bodo sami najverjetneje uporabljali PCE v prihodnosti. Otipljiv odstotek rabe PCE je torej prisoten, vendar zahteva ustrezno interpretacijo, zato je predlaganih več različnih kontekstualnih razlag. Sodobne družbe se bodo morale navsezadnje odločiti, kako interpretirati in potencialno obravnavati ta trend na nacionalni in morda mednarodni ravni.
Keywords: Cognitive neuroscience; Kognitivna nevroznanost; Slovenia; Slovenija; student; Students; Substance abuse; Študenti; Zloraba snovi