A call to arms - Carpentier, Nico (Javnost (Ljubljana), 2014)
Razprava za izhodišče ponuja zgodovinski premislek o identiteti intelektualca, pri čemer poudarja štiri glavne razprave, ki so to identiteto skušale opremiti s pomenom. Omenjene razprave zadevajo razredni položaj intelektualca, njegove povezave z drugimi razredi in družbenimi skupinami, lokacijo intelektualca in odnos z univerzo ter javnost intelektualca. Razprave so temelj za bolj angažiran razmislek o zaželenosti intervencije intelektualcev v družbi, ki jo zaznamujejo tri vrste kriz - kriza predstavniške demokracije, gospodarska kriza in kriza mimesisa - in raziskuje, kako se njihova retorika lahko preoblikuje v nasprotje hegemonskemu diskurzu. Čeprav se trdi, da proizvodnja novih ideoloških projektov ni neposredna - zaradi zapletenega razmerja med delovanjem in diskurzivnimi strukturami, enako težavnega razmerja med kompleksnostjo in preprostostjo, in ontoloških vprašanj, ki jih je sprožila kriza mimesisa - razprava zagovarja vzpostavitev mreže intelektualcev, ki jih vodijo načela vrednotne središčnosti, modularnega sodelovanja in ne-esencializma in jim omogočajo, da kritično premislijo o naših temeljnih družbenih strukturah, z namenom vzpostavitve novih obzorij za zamišljanje družbenih sprememb.
Keywords: intelektualci; identiteta; javnost