Pushing it back - Lidén, Kerstin (Documenta Praehistorica, 2006)
Med znanstveniki je bilo v zadnjih nekaj letih precej zanimanja za genetsko variacijona kemokinskem receptornem genu CCR5. Glavna razloga velikega zanimanja za zdrs 32bp na CCR5 sta zaščita proti okužbi z virusoma HIV in AIDS ter specifična geografska porazdelitev. S pomočjo 'datiranja zlitja' je bilo predpostavljeno, da se je ta mutacija pojavila v 14. stoletju AD ali pa 5000 BP. Na švedskih prazgodovinskih vzorcih pokažemo, da ni bistvenega odklona v frekvenci zdrsa 32pb na CCR5 med neolitsko in moderno švedsko populacijo in da je mutacija na Švedskem obstajala že v mezolitiku.
Keywords: Švedska; prazgodovina; archaeology; arheologija; poselitev; človek; evolucija (biologija); disease; bolezni; virus; virusi; mezolitik; neolitik