Si a ti te mantearon una vez --- - Skubic, Mitja (Verba hispanica, 1999)
Ako so tebe enkrat natrepkali... Za naslov smo izbrali don Kihotove besede Sanču (II,2). V slovenskem prevodu vzbujata glagolski obliki skladensko zanimanje zaradi izraza glagolskega vida, natančneje načina glagolskega dejanja: Če so tebe enkrat trepkali, so mene stokrat do krvi pretepli (Stanko Leben, 1935-37); Ako so tebe enkrat natrepkali, so mene stokrat premikastili (Niko Košir, 1973); španski izvirnik zoperstavlja obe obliki preteklika, enostavno in sestavljeno: Si a te te mantearon una vez, a mí me han molido ciento. Latinski sintetični perfectum ima v romanskih jezikih vzporedno sestavljeno obliko. Članek poskuša dognati, katere so v Cervantesovem romanu vrednosti teh dveh oblik, ki sta poimenovani enostavni oz. sestavljeni preterit (šp. pretérito simple - preteríto compuesto), natančneje, v kakšnem pomenskem nasprotju se pojavljata. Ugostavlja se, da je ena od pomembnih opozicij izražanje časovno natanko preciziranega, določenega, oziroma, s sestavljeno obliko, na časovni premici nezgoščenega preteklega dejanja.
Keywords: Spanish; španščina; translation; prevajanje