Evropa zdaj! (ali vsaj do 92’) - Ramšak, Jure (Annales. Series historia et sociologia, 2024)
Na osnovi ustaljenih tesnih odnosov med Evropsko gospodarsko skupnostjo in Jugoslavijo se je Beograd konec osemdesetih let obotavljivo spustil v poglabljanje vezi z Brusljem, ki bi na koncu morda celo pripeljala do pridruženega ali celo polnopravnega članstva. V kolikor so geopolitične spremembe v Evropi po padcu berlinskega zidu in večja pozornost Bruslja na zapletene jugoslovanske notranje razmere delali te načrte nerealne, je socialistični establishment v Sloveniji ubral svojo pot približevanja nastajajoči Evropski uniji. Z analizo imaginarija evropskosti in tehnokratskih strategij harmonizacije z evropskimi predpisi članek pokaže na zavzetost zadnje slovenske socialistične vlade in reformirane Zveze komunistov Slovenije, ki pa se vseeno ni izključevala z vizijo evropske integracije Slovenije v okviru Jugoslavije.
Keywords: 1990 White Paper; Atto unico europeo; Bela knjiga 1990; Comunita economica europea; EGS; Enotni evropski akt; European Economic Community; Jugoslavia; Jugoslavija; League of Communists of Slovenia; Lega dei comunisti della Slovenia; Libro bianco del 1990; Politika in vladanje; Single European Act; Yugoslavia; Zgodovina; Zveza komunistov Slovenije