Hrvaška Stranka prava in njen odnos do Slovencev v devetdesetih letih 19. stoletja - Podgoršek, Nataša (Zgodovinski časopis, 2005)
V razpravi je prikazan odnos hrvaške Stranke prava do Slovencev v zadnjem desetletju 19. stoletja. Takrat je na slovenski strani pobudo pri povezovanju s Hrvati prevzela Katoliška narodna stranka, hrvaška Stranka prava pa je v tem času doživela več pomembnih sprememb: prišla je v ti. "moderno pravaštvo",sredi devetdesetih let pa sta iz enotne stranke nastali dve stranki, "domovinska" in "Čista stranka prava", od katerih pa je le prva vzdrževala stike s slovenskimi politiki.
Keywords: politična zgodovina; Croatia; Hrvaška; political party; politične stranke; Slovenia; Slovenija; politični odnosi; 19.st.; zgodovinski pregledi