Umetnost in znanost: načini obstoja in nekatere medsebojne zveze - Erjavec, Aleš (Vestnik Inštituta za marksistične študije, 1984)
Avtor obravnava odnose med znanostjo in umetnostjo. Izhaja iz premeščene pozicije novejše umetnosti pa tudi moderne znanosti, ter na tej osnovi zariše nekatere stične točke med umetnostjo in znanostjo, npr. njuno spoznavno funkcijo ter njun predmet, ki je pogosto isti. V tem zadnjem pogledu se umetnost enači z znanostjo: obe hočeta za enostavnim videzom spoznati in pokazati kompleksno - v nasprotju s filozofijo, ki hoče za kompleksnim odkriti in pokazati enostavno. Vendar pa gre pri umetnosti še za nekaj tretjega, kar jo razlikuje tako od znanosti kot od filozofije: za njeno "subjektivnost".
Keywords: filozofija; philosophy; umetnost; art; znanost; science