A generation presents itself - Kurdija, Slavko (Teorija in praksa, 2011)
Članek analizira izbrane rezultate kvantitativnih anket z devetošolci in njihovimi starši v Sloveniji. Na podlagi teorij in značilnosti sodobnih mladih ter njihove predelave socialne realnosti, poskuša predstaviti, kako se ta generacija počuti in predstavi ter kako se spopada s kompleksnimi modernimi zahtevami refleksivnih življenjskih potekov. Empirična analiza je fokusirana na izbrane indikatorje, ki ilustrirajo, kako so učenci zadovoljni z nekaterimi temeljnimi področji njihovih življenj in ponudi splošni indeks zadovoljstva na celotnem vzorcu učencev. Na podlagi empiričnih rezultatov poskuša definirati najbolj pogosto uporabljeno strategijo za predelavo socialne realnosti te generacije.
Keywords: Mladina; Youth; Zadovoljstvo; Satisfaction; Schooling; Šolanje; Privacy; Zasebnost; Slovenia; Slovenija; učenci