Sveti Frančišek Asiški kot mirotvorec nekoč in danes - Šegula, Andrej (Bogoslovni vestnik, 2025)
Sveti Frančišek Asiški je s svojim življenjem in spisi postal vzor miru, sprave in bratstva. Njegova odločitev za preprost, ubožen in nenasilen način življenja temelji na evangeljskem pozivu k ljubezni do Boga in bližnjega. Njegovo srečanje s sultanom Malikom al Kamilom leta 1219 simbolizira pogumen dialog med verstvi. Frančiškov duh miru se ohranja v njegovih spisih, kjer spodbuja odpuščanje, ljubezen in bratstvo. Leta 1986 je papež Janez Pavel II. v Assisiju organiziral zgodovinsko molitev za mir z voditelji različnih verstev, kar je okrepilo medverski dialog, hkrati pa postalo trajna pobuda. Papež Frančišek je v enciklikah „Hvaljen moj Gospod“ in „Fratelli tutti“ Frančiškovo vizijo miru, skrbi za stvarstvo in univerzalnega bratstva nadaljeval. Danes Frančiškov duh odmeva v cerkvenih dokumentih, molitvenih pobudah in prizadevanjih za mir ter dialog.
Keywords: Assisi 1986; bratstvo; Frančišek Asiški; Fratelli tutti; fraternity; interreligious dialogue; medverski dialog; mir; peace