Kulturne terase v slovenskih pokrajinah - Križaj Smrdel, Helena (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2010)
Kulturne terase so eden najvidnejših antropogenih posegov v relief, ki bogatijo pokrajinsko sliko dobršnega dela Slovenije. Na podlagi obsežne terenske raziskave so bili opredeljeni tipi kulturnih teras. Ločimo stare, tradicionalne kulturne terase (istrski, brkinski in dolenjski tip) in nove, sodobne, predvsem vinogradniške terase, ki so si zaradi strojnega urejanja podobne in ponekod predstavljajo nove terasirane pokrajine.
Keywords: kulturna pokrajina; podeželje; rural area; Slovenia; Slovenija; terase