Transfer in kontratransfer v razvojni analitični psihoterapiji - Praper, Peter (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1999)
Transfer in kontratransfer, veliki odkritji Freudove psihoanalize, sta kot pojava definirana na osnovi klinične psihoanalize nevrotičnih pacientov in to v času, ko je teorija gonov bila pretežno še libido teorija. Po takratni definiciji je transfer prenos konfliktnih vsebin in emocij iz infantilnih razvojnih obdobij in iz odnosov s pomembnimi osebami tistega časa, v kasnejša obdobja in v odnose s kasnejšimi aktualnimi osebami. Kontratransfer naj bi bila v klinični situaciji terapevtova komplementarna infantilna reakcija na pacientovo transferno vsebino. Kasneje so oba pojma redefinirali. Transfer najbi zajemal celokupne značilnosti infantilnega objektnega odnosa pacienta v terapevtskem odnosu, kontratransfer pa podobno vsako infantilno akcijo ali reakcijo terapevta. Prispevek polemizira s takšnimi širitvami definicij pojmov transfer in kontratransfer.
Keywords: transfer; kontratransfer; psihoanaliza; objektni odnosi; psihoterapija