Platformisation and human rights - Nardoni, Maruška (Teorija in praksa, 2021)
V članku raziskujemo strah javnosti pred zlorabo podatkov pri uporabi evropskih aplikacij za sledenje stikom, povezanih s Covid-19. Izhajamo iz raziskovalnega vprašanja, ali pandemija Covid-19 vpliva na platformizacijo tradicionalnih institucij, tj., ali zasnova evropskih aplikacij za sledenje stikom posnema podatkovno intenzivne spletne storitve komercialnih platform, tj. komercialne aplikacijske programske vmesnike (API) in njihove politike upravljanja s podatki, zato da bi zaobšla pravico do zasebnosti. Skladno s tem trdimo, da je ključnega pomena nasloviti strah javnosti pred vladnim in korporativnim podatkovnim nadzorom ter zlorabo podatkov med uporabo takih aplikacij. Raziskavi sledi kritična analiza okvira sistema GAEN (Exposure Notification System, ki sta ga zasnovala Apple and Google) ter aplikacije OstaniZdrav. V članku zavrnemo upravičenost strahu javnosti pred vladnim podatkovnim nadzorom, potrdimo pa možnost korporativne zlorabe podatkov.
Keywords: Covid-19; Data abuse; Epidemics; Epidemije; Metadata; Metapodatki; Mobile apps; Mobilne aplikacije; Pravica do zasebnosti; Right of privacy; Zloraba podatkov