International trade and economic growth in an oil-dependent country - Adekunle, Oludayo Elijah (Managing global transitions, 2025)
Pričujoči članek preučuje vpliv razčlenjene mednarodne trgovine na gospodarsko rast Nigerije. Podatki in izbrani model so bili analizirani z uporabo metod ARDL (iz angl. Autoregressive Distributed Lag) in Toda-Yamamoto. Ugotovljeno je bilo, da tako izvoz naftnih kot nenaftnih proizvodov spodbuja gospodarsko rast. Medtem pa uvoz naftnih in nenaftnih proizvodov gospodarsko rast zavira. Nadalje so rezultati vzročnosti pokazali, da obstaja obojesmerna vzročnost med izvozom (naftnim in nenaftnim) ter nenaftnim uvozom in gospodarsko rastjo, medtem ko ni bilo ugotovljene vzročnosti med naftnim uvozom in gospodarsko rastjo. Zato bi morala vlada dati prednost izvozno usmerjeni politiki za spodbujanje gospodarske uspešnosti v Nigeriji. Ugotovitve poudarjajo potrebo po diverzifikaciji gospodarstva za doseganje višje gospodarske rasti in dolgoročne trajnosti. Članek bogati literaturo o povezavi med mednarodno trgovino in gospodarsko rastjo v Nigeriji z ustrezno razčlenitvijo trgovinskih komponent, ki odražajo gospodarsko strukturo nigerijskega gospodarstva. Poleg tega prinaša nova empirična spoznanja o povezavi med trgovino in rastjo v državi v razvoju, ki je odvisna od nafte.
Keywords: ARDL; developing economies; države v razvoju; economic performance; gospodarska uspešnost; international trade; mednarodna trgovina; Toda-Yamamoto; Toda-Yamamotoo; trade policy; trgovinska politika