Nekateri pogledi na boj proti dopingu slovenskih športnikov in trenerjev - Kajtna, Tanja (Šport (Ljubljana), 2020)
Čeprav je doping star toliko kot šport, lahko o pravem pomenu besedne zveze "boj proti dopingu" govorimo od ustanovitve Svetovne protidopinške agencije WADA leta 1999 naprej. Pri nas za to področje skrbi Slovenska antidopinška agencija, ki si skozi izobraževalne programe, programe testiranj in številne druge aktivnosti prizadeva za čist šport. Pomembno pa je ne samo, kako ta agencija deluje, temveč tudi pogledi športnikov in trenerjev na šport in na agencijo, zato smo v raziskavi s pomočjo anketnega vprašalnika pri 448 udeležencih (292 vrhunskih športnikov in 156 trenerjev vrhunskih športnikov) preverjali, kakšen je njihov odnos do športa in njihovo mnenje o tem, kako se šport razvija, vprašali smo jih, kje pridobivajo informacije o dopingu in kakšen je njihov odnos do Slovenske antidopinške agencije. Pri tem smo te vidike primerjali med športniki in trenerji, med športniki in športnicami, športniki, ki imajo kolajne z velikih prvenstev, in tistih, ki nimajo takšnih uspehov, ter med športniki ekipnih in individualnih športov. Našli smo nekaj razlik, tako je športnikom bolj kot trenerjem pomembno, da lahko zaslužijo denar in pridobijo slavo, še posebej je to pomembno športnikom in manj uspešnim športnikom. Precej se razlikujejo pogledi na razvoj športa v ekipnih in individualnih športih, kot glavni vir informacij o dopingu pa naši udeleženci uporabljajo spletno stran SLOADO. Strožjih kazni pri kršitvah protidopinških pravil si želijo trenerji in športniki v individualnih športih.
Keywords: attitude to sport; coaches; doping; elite athletes; mnenjske raziskave; odnos do športa; opinion research; Slovenian Anti-Doping Organisation; Slovenska antidoping organizacija; šport; trenerji; vrhunski športniki