Mediated identity formation - Fornäs, Johan (Javnost (Ljubljana), 2013)
Namen tega prispevka je predstaviti trenutne procese in izzive, povezane s tem, kako razvoj medijev vpliva na razvoj načinov, na katere se v sodobnih družbah oblikujeta osebna in kolektivna identiteta, in kako je od njih odvisen. Najprej obravnava pristope in defi nicije pojma identiteta z vidika množičnih medijev. Razprava o tem, kako so vprašanja oblikovanja identitet povezana s pojmom novih medijskih pismenosti, predstavlja prehod k trem delom,ki analizirajo trende v družbi, politikah in znanosti na tem področju. Zadnji del najprej povzema ključna raziskovalna vprašanja, nato pa ponuja nekaj več konkretnih sestavin za opredelitev možnih instrumentov za nove raziskovalne agende.
Keywords: communication medium; mediji; communication; komuniciranje; identiteta