Key factors of neobanking’s occurrence - Jagrič, Timotej (Mednarodno inovativno poslovanje, 2023)
Neobanke, izključno digitalne fintech banke, hitro postajajo pomembni igralci na finančnih trgih. Razvile so se sunkovito in se še naprej hitro razvijajo, medtem ko je malo znanega o dejavnikih njihove pojavnosti in uspešnosti. Namen te raziskave je najti ključne dejavnike, ki determinirajo pojavnost neobank v izbranih 43 državah. Z modelom naključnih učinkov analiziramo 13 finančnih, gospodarskih in kulturno-geografskih dejavnikov. Ugotavljamo, da so število bankomatov, S&P500 in podeželsko prebivalstvo pomembni dejavniki pri pojavu neobank v izbranih državah. Naša študija predstavlja prvi vpogled v dejavnike povpraševanja po neobankah in s tem prvi korak k razumevanju povpraševanja po tem novem bančnem poslovnem modelu.
Keywords: bančništvo; Banke in bančništvo; banking; dejavniki nastanka; factors of occurrence; fintech; neobanke; neobanks