3D simulations of flow past a cylindrical bridge pier for determination of drag coefficient as a function of Froude number - Novak, Gorazd (Acta hydrotechnica, 2025)
Vse pogostejše poplave izpostavljajo ranljivost mostov in mostnih opornikov. Pri dimenzioniranju mostnih opornikov je treba upoštevati njihov koeficient upora C_d. V večini virov je ta podan v odvisnosti od Reynoldsovega števila, tj. C_d=f(Re), ta raziskava pa je obravnavala tudi C_d v odvisnosti od Froudovega števila. Z uporabo metode SPH in modela DualSPHysics so bile izvedene tridimenzionalne simulacije turbulentnega toka s prosto gladino, ki nastopa pri obtekanju valjastega mostnega opornika v ravnem horizontalnem kanalu. Širok razpon pretokov je zajel primere mirnega, kritičnega in deročega toka s Froudovimi števili Fr<2. Model je bil umerjen na primere toka v pokritih kanalih brez proste gladine in nato validiran z eksperimenti na odprtem kanalu iz literature. Nazadnje je bil uporabljen za simulacije realističnih visokovodnih dogodkov. Določitev C_d=f(Fr) je pokazala, da konstantna vrednost C_d, ki jo predpisuje standard Eurocode 1, ni nujno optimalna.
Keywords: 3-D model; 3D-model; bridge pier; drag coefficient; DualSPHysics; koeficient upora; mostni opornik; SPH; SPH, DualSPHysics