Stereotipo e genere - Fusco, Fabiana (Linguistica (Ljubljana), 2009)
Če se ukvarjamo z odnosom med jezikom in spolom, se terminološka in leksikografska perspektiva izkaže za precej obetavno, saj se pri njej osredotočamo na proučevanje bogastva kulturno zaznamovanega gradiva, ki se je v plasteh nalagalo skoz jezikovno zgodovino. Če imamo namreč slovarje za ideološka dela, ki odsevajo mentaliteto svojih uporabnikov in sestavljavcev, ni neobičajno, da naletimo na definicije in zglede, v katerih se kažejo nesorazmerja pri obravnavi pomenov, ki se nanašajo na moške oz. ženske. V tem prispevku skušamo opazovati družbeno podobo, kot se zrcali v enem izmed slovarjev italijanskega jezika (GRADIT) ali, natančneje, v izboru nekaterih vrst leksemov, ki se nanašajo na ženske oz. na moške. Tako lahko vidimo, da je v naboru leksemov, vključenih v omenjeni slovar, predvsem pa v zelo raznolikih zgledih, s katerimi so opremljena posamezna gesla, mogoče najti okostenele sodbe, stereotipe in zato tudi družbeno sprejeta pričakovanja.
Keywords: Italian; italijanščina; leksikografija; lexicography; slovarji; sociolinguistics; sociolingvistika; stereotipi