Lesni odpadki in biomasa: pravna ureditev v Sloveniji in Nemčiji - Vimpolšek, Boštjan (Gradbeni vestnik, 2014)
Les je obnovljivi vir, ki se lahko uporablja tako v materialne kot energetske namene. Z namenom definiranja ravnanja z lesom je bilo sprejetih več različnih direktiv. V tem delu članka govorimo o direktivah, ki se navezujejo na predelavo lesa v energetske namene oziroma odstranjevanje lesa brez pridobivanja energije. Glede na to, da lesni odpadki kot sekundarne surovine nastajajo na različnih mestih, v različnih stanjih in stopnji kontaminiranosti, je poglavitna naloga direktiv, da z namenom varovanja okolja in zdravja ljudi nadzorujejo določene procese ravnanja z odsluženim lesom. V veljavi je več direktiv. V tem delu članka bomo spoznali, kako je predelava lesnih odpadkov v teh direktivah omejena oziroma spodbujana.
Keywords: biomasa; biomass; Germany; legislation; lesni odpadki; Nemčija; Slovenia; Slovenija; waste wood; zakonodaja