Motorično učenje - Čoh, Milan (Annales. Series historia et sociologia, 2004)
Motorično učenje ima specifične značilnosti in zakonitosti, ki jih moramo upoštevati v raznih pojavnih oblikah gibalne dejavnosti človeka. To je proces pridobivanja, izpopolnjevanja in uporabe gibalnih informacij, znanj, izkušenj in gibalnih programov. Gibanje je mogoče izvesti le takrat, ko zanj obstaja ustrezen motorični program. Gibalni proces se začne z določanjem zaželenega rezultata gibanja in poteka v treh med seboj povezanih fazah: faza osnovne koordinacije gibanja, faza natančne koordinacije gibanja in faza stabilizacije gibanja v spremenljivih in oteženih okoliščinah. Predpogoj učinkovitega motoričnega učenja je čimbolj natančna predstava gibanja, ki temelji na vizualnem in nato na kinestetičnem procesiranju informacij.
Keywords: faze učenja; gibanje; motorični programi; motorični spomin; motorično učenje; motorika