Uvajanje avtomatizacije v NUK in v slovenske javne knjižnice - Bahor, Stanislav (Knjižnica, 2006)
V prispevku je opisano nadaljevanje prizadevanj za uvedbo avtomatizacije v NUK in v druge slovenske javne knjižnice v obdobju od leta 1977 do leta 1979. Poskusi prenašanja teoretskih dognanj v prakso so bili zaznamovani s težko gospodarsko situacijo, kroničnim primanjkovanjem sredstev za izvajanje knjižnične dejavnosti, kadrovsko podhranjenostjo knjižnic, zapletenim sistemom dogovarjanja ter vrsto administrativnih omejitev. Kljub oviram so bili v tem času opravljeni pilotski projekti za praktično uvajanje uporabe računalnika v knjižnice, povezani z veliko mero improvizacije in optimalno izrabo vseh možnosti razpoložljive tehnologije. V skladu s sprejetim srednjeročnim načrtom avtomatizacije je bil v Narodni in univerzitetni knjižnici opravljen praktični preizkus vnosa za potrebe avtomatiziranega centralnega kataloga monografij na osnovi formata zapisa podatkov po sistemu SAIDC in oblikovan postopek priprave podatkov za vnos raziskovalnih nalog ter opravljen vnos okrog 1300 raziskovalnih nalog v bazo. Omogočeno je bilo iskanje podatkov po bazi in izpisovanje biltenov z ustreznimi kazali. Praktični rezultati teh prizadevanj so bili tudi predstavljeni strokovni javnosti.
Keywords: javne knjižnice; Narodna in univerzitetna knjižnica; National and University Library of Slovenia; Ljubljana; avtomatizacija; 1977/1979