Another way of a liquid flow measurements by using a specially designed turbine - Bunc, Matjaž (Informacije MIDEM, 2000)
Izdelali smo posebno merilno turbino, ki je primerna za merenje pretoka različnih tekočin pri laboratorijskih in živalskih poskusih v medicini. Pravzaprav smo izdelali turbino za merenje pretoka krvi na izoliranih paršičjih srcih. Osnovni princip merjenja pretoka tekočin skozi turbino sloni na merenju časa, ki preteče, ko se rotor turbine zavrti za eno stopinjo. V ta namen je na rotor nameščena okrogla, prozorna folija, na kateri je v bližini oboda natisnjenih 360 kratkih, pol stopnje širokih, v redišče usmerjenih črnihčrtic. Senzorski del je realiziran tako, da sta na eno stran folije nameščeni dve infrardeči svetleči diodi in na drugo stran dva foro transistorja. Tako lahko določimo tudi smer vrtenja turbine. Karakteristike elektronskega dela turbine so: napetostni izhod v območju od 0 do +- 2.048 V, faktor pretvorbe 1 ibr/s = 500 mV, zgornja meja (programsko dolčeno) 2.048 V, čas izračuna 2 ms in resolucija 1 mV (11 bitov). Elektronika je preko omrežnega pretvornika napajanja z enosmerno napetostjo 5V. Pri tlakih v območju med 20 in 220 cm H2O in pretokih fiziološke raztopine do 3000 ml/min je signal na izhodu turbine povsem linearno odvisen od pretoka. Padec tlaka naturbini je odvisen od pretočnega volumna in je pri pretoku 100 ml/min enak 1mmHg ter pri pretoku 7000 ml/min enak 5 mmHg. Vrtilni moment je bil empiričnoizračunan in znaša 1.25x10-4 kg m2 s-1. Najmanjša sprememba volumna, ki ga zazna turbina je enaka 1.6 ml. Ustrezno predelano turbino je moč uporabiti za merjenje celiko večjih pretokov tekočin.
Keywords: Biomedical engineering; Blood flow velocity; Cardiac output; Instrumentation; medicinski instrumenti; merjenje; Methods; poizkusi; pretok; Swine; turbine