Je zgodovina diplomacije res prvenstveno (le) politična? - Udovič, Boštjan (Družboslovne razprave, 2012)
V članku se avtor osredotoča na zgodovino diplomacije skozi prizmo spodbujanja mednarodne menjave med državami. Njegova teza je, da je bila diplomacija večji del svoje zgodovine pogojena z gospodarskimi interesi in da je šele v času institucionalizacije moderne mednarodne skupnosti, še posebej pa po francoski revoluciji postajala vse bolj politična. Tako je bila v zadnjih 200 letih pogosto le sredstvo za doseganje ciljev političnega državništva. Zato avtor poudarja, da moramo, če želimo diplomacijo razumeti, nanjo gledati tudi z vidika gospodarskega sodelovanja, ki je neločljivo povezano s politično aktivnostjo posameznikov, podjetij in držav.
Keywords: Diplomacija; Diplomacy; International economic relations; Mednarodni gospodarski odnosi; History; Zgodovina; ekonomsko sodelovanje; politics; politika