Katalog zunanjih zajedavcev z vpijatov (Coraciiformes), shranjenih v zbirkah Prirodoslovnega muzeja Slovenije - Trilar, Tomi (Scopolia, 2017)
Prirodoslovni muzej Slovenije hrani zbirke zunanjih zajedavcev, ki pripadajo klopom (Ixodina), živalskim ušem (Phthiraptera), bolham (Siphonaptera) in muham kožuharicam (Diptera: Hippoboscidae). Gradivo za katalog zunanjih zajedavcev na vpijatih smo našli v dveh zbirkah: zbirki klopov (Ixodina) Danice Tovornik in zbirki perojedov in tekutov (Mallophaga) Sava Breliha. V zbirkah zunanjih zajedavcev Prirodoslovnega muzeja Slovenije imamo shranjene tri vrste tekutov (Phthiraptera: Amblycera), 14 vrst perojedov (Phthiraptera) in eno vrsto klopa (Ixodina), ki so bile najdene na 13 vrstah ptic iz reda vpijatov (Coraciiformes).
Keywords: collection history; Coraciiformes; ectoparasites; Ixodina; klopi; museum collections; muzejske zbirke; Phthiraptera; Prirodoslovni muzej Slovenije; Slovenia; Slovenian Museum of Natural History; Slovenija; Zajedalci; zgodovina zbirke; zunanji zajedalci; Živalstvo