Air permeability of thermally modified hemlock wood - Liu, Yaohui (Les (Ljubljana), 2022)
Zahodna čuga (Tsuga heterophylla) je prevladujoča obalna vrsta v Britanski Kolumbiji (BC) z velikim potencialom za termično modifikacijo lesa, ki lahko vpliva na številne fizikalne lastnosti, vključno s plinsko permeabilnostjo. Ta študija preučuje vzdolžno plinsko permeabilnost lesa čuge, termično modificiranega pri treh temperaturah, 170 °C, 212 °C in 230 °C, ter 2-urni obdelavi. Vrednosti plinske permeabilnosti, določene iz Darcyjevega zakona z metodo izpodrivanja prostornine vode, so bile pozitivno povezane s temperaturo obdelave do 212 °C, nato pa se je permeabilnost nekoliko zmanjšala. Analiza variance (ANOVA) skupaj z Duncanovim testom mnogoterih primerjav sta pokazala, da je termična obdelava pri 212 °C in 230 °C znatno povečala plinsko permeabilnost, medtem ko so bile spremembe pri 170 °C neznačilne.
Keywords: longitudinal air permeability; specific permeability; specifična permeabilnost; termična modifikacija; thermal modification; Tsuga heterophylla; vpliv temperature; vzdolžna plinska permeabilnost; western hemlock; wood; zahodna čuga