Proučevanje onesnaženosti gozdnih tal v imisijskem območju šoštanjske termoelektrarne s parnoprimerjalnimi raziskovalnimi objekti - Urbančič, Mihej (Gozdarski vestnik, 1996)
V prispevku so prikazane pedološke metode, pomembnejši rezultati in ugotovitve raziskave o značilnostih in stopnjah onesnaženosti gozdnih tal na treh parih stalnih raziskovalnih objektov, osnovanih leta 1990 v imisijskem območju TE Šoštanj. Ob parnih primerjavah so imela tla iz objektov z večjo onesnaženostjo gozda v organskih horizontih večje koncentracije skupnega žvepla od tal v manj onesnaženem gozdu. Na štirih objektih so bila tla v zgornjih plasteh mestoma onesnažena s svincem preko dopustne meje vrednosti 100mg Pb na kg tal.
Keywords: analiza tal; gozdna tla; onesnaženost tal; termoelektrarna Šoštanj; težke kovine