Ravnateljeva vloga pri zagotavljanju kakovosti pedagoškega dela - Kozina, Ana (Revija za elementarno izobraževanje, 2012)
V prispevku se osredotočamo na pojem kakovosti pedagoškega dela in izpostavljamo vlogo, ki jo ima pri tem ravnatelj kot upravni in pedagoški vodja šole. V prvem delu prispevka opozorimo, da enoznačne definicije, kaj je kakovost izobraževanja, pravzaprav nimamo, saj gre za zapleten pojav, odvisen od mnogih dejavnikov. V nadaljevanju te dejavnike na kratko predstavimo. V drugem delu članka prikazujemo del rezultatov raziskave TALIS, kjer smo med drugim ugotavljali, kakšna je ravnateljeva vloga pri zagotavljanju kakovosti pedagoškega dela v odvisnosti od osnovnih značilnosti šole in ravnatelja samega.
Keywords: osnovne šole; primary school; kakovost; quality; ravnatelji; principals; managing a school; upravljanje šole; instructional leadership style; pedagoški slog vodenja; administrative leadership style; vodenje; administrativni slog vodenja