Zastrupitev s pesticidi - Markota, Andrej (Medicinski razgledi, 2009)
Pesticidi so snovi, ki jih uporabljamo za zatiranje škodljivcev, plevelov in rastlinskih bolezni. Kljub številnim zakonskim omejitvam je njihova uporaba močno razširjena. Zaradi široke uporabe in dostopnosti so prisotne zastrupitve pri človeku. V prispevku so opisani najpogosteje uporabljeni pesticidi v Sloveniji, njihov način delovanja, klinična slika in zdravljenje akutnih zastrupitev s pesticidi.
Keywords: Pesticides; Pesticidi; poisoning; Zastrupitve; Neželeni učinki; adverse effects; Farmakokinetika; pharmacokinetics