Compact city or dispersed form reality - Novaković, Nevena (Geodetski vestnik, 2023)
Skladno z najnovejšo urbanistično teorijo in raziskavami so se številna mesta iz oblik s prepoznavnim središčem, obrobjem in jasnimi robovi spremenila v velika in razpršena tkiva, ki prodirajo globoko v svoje zaledje. V nasprotju s temi ugotovitvami in izkušnjami razpršenosti pa v urbanistični politiki in praksi načrtovanja še vedno prevladuje ideologija kompaktnega mesta. Na primeru mesta Banja Luka (Bosna in Hercegovina) raziskava ugotavlja nezdružljivost med prostorskimi strategijami kompaktnosti (opredeljenimi v prostorskem načrtu mesta Banja Luka) in razpršenostjo urbane oblike, ki se izraža v prostoru. Morfološka študija prikazuje različne vzorce urbanih oblik, ki izhajajo iz razmerja med stavbami, odprtimi prostori in pokrajino. V nasprotju z značilnostmi urbanih oblik analiza načrtovalskih dokumentov kaže prostorske strategije zgoščevanja in kompaktnosti v pripovedi urbanističnega načrtovanja. Raziskava prispeva k opisu razpršene urbane oblike z razvojem metodološkega modela, ki temelji na tradiciji krajinske teorije. Poleg tega raziskava potrjuje pomembnost upoštevanja urbane oblike in urbane morfologije pri prostorskem načrtovanju.
Keywords: Banja Luka; dispersed urban form; krajinska oblika; landscape form; open space; prostorsko načrtovanje; razpršena urbana oblika; spatial planning; te odprt prostor; urbanisation; urbanizacija